Masa Tăcerii – o bucată din decorul familiar al marelui sculptor Constantin Brâncuși
Prima variantă a Mesei Tăcerii se prezenta cu un diametru de 200 de centimetri, Constantin Brâncuși comandând o a doua masă, care avea să dispună de un diametru de 215 centimetri. Aceasta este așezată peste cea dintâi, renunțându-se, astfel, la soclurile circulare, care aveau să formeze baza monumentului.
Despre celebra masă se spune că sugerează aparența aspră a două pietre de moară suprapuse. Parte din decorul familiar al atelierului lui Brâncuși, acest tip de masă rotundă se găsea fie cioplită în alte dimensiuni, fie construită din alte materiale, folosită în scopuri utilitare sau deopotrivă, folosită ca postament.
Piesă de sculptură monumentală
Alături de Coloana Infinitului și Poarta Sărutului, Masa tăcerii este considerată una dintre piesele de sculptură monumentale ale Ansamblului realizat de sculptorul român Constantin Brâncuși. Despre Masa Tăcerii se cunoaște faptul că a fost lucrată în piatră, calcar de Bampotoc.
Diametrul tăbliei este de 2,15 metri, iar grosimea de 0,43 metri. Tăblia mesei este fixată de un picior al cărui diametru măsoară doi metri, și o grosime de 0,45 metri. Scaunele din jurul mesei se prezintă sub formă de clepsidră, în număr de 12, asemenea apostolilor,măsurând simbolic timpul, prin poziționarea circulară în jurul acesteia. Inițial, cele 12 scaune erau mult mai apropiate de masă, fiind dispuse în grupuri de câte două. Monumentul se vrea a fi masa la care combatanții participau înainte de luptă. Acesta reprezintă, totodată, un simbol al meditației, ca de altfel, și al reîntregirii familiei. Aici, totul decurge în tăcere, masa semnificând, pe lângă toate acestea, viața spirituală a țăranului român.
Cum se ajunge la Masa tăcerii
Intrarea în Parcul central se face pe sub Poarta sărutului, moment în care vizitatorul este purtat, parcă, într-o altă dimensiune.
Se continuă cu drumul pe Aleea scaunelor, pe marginile căreia pot fi admirate câte 15 scaune ce țin să sugereze momentele de cugetare asupra vieții, urmând ca la capătul acesteia, după câteva trepte, cel sosit să fie întâmpinat de Masa tăcerii.